+370 648 70776
+370 648 70776
Leidimai užsieniečiams gyventi Lietuvos Respublikoje
Rate this post

Leidimai gyventi ir dirbti Lietuvoje

Leidimas dirbti užsieniečiui Lietuvoje

Užsienietis, kuris ketina dirbti Lietuvoje, privalo įsigyti leidimą dirbti, kurį išduoda Lietuvos darbo birža. Leidimas dirbti užsieniečiui gali būti išduodamas, jeigu Lietuvoje nėra specialisto, atitinkančio darbdavio keliamus kvalifikacinius reikalavimus, todėl darbdavys, norėdamas įdarbinti užsienietį privalo įregistruoti laisvą darbo vietą teritorinėje darbo biržoje.

Darbo birža įvertinusi tiek darbo rinkos poreikius, tiek tarptautinius įsipareigojimus, priima atitinkamus sprendimus dėl užsieniečių įdarbinimo Lietuvoje ir išduoda leidimus dirbti. Pabrėžtina jog trečiųjų šalių piliečių įdarbinimas yra sudėtingesnis ir ilgesnis procesas, lyginant su Europos Sąjungos šalių piliečiais, kuriems gauti leidimo dirbti Lietuvoje nereikia.

Trečiųjų šalių piliečių įdarbinimas gali trukti nuo dviejų sąvačių (jeigu įdarbinamas aukštos kvalifikacijos specialistas) iki dviejų mėnesių (jei užsieniečio profesija neturi numatytų prioritetų pagreitinam leidimui dirbti išdavimui).

Mūsų ekspertai padės parengti visus reikalingus dokumentus darbo biržai, LR ambasadoms užsienyje, Migracijos departmentui, reikalingus gauti leidimą dirbti ir gyventi Lietuvos Respublikoje.

Atstovaujame tiek darbdavį, tiek įsidarbinti norintį asmenį nuo dokumentų paruošimo, konsultacijų iki leidimo dirbti ir gyventi Lietuvoje išdavimo. Greitai ir sklandžiai darbinsime Lietuvoje užsieniečius, atvykusius iš ne ES šalių (Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, JAV, Indijos, Nigerijos, Pakistano ir t.t.). Mes padėsime Jums gauti leidimą dirbti Lietuvoje bei pagal poreikį suteiksime sekančias paslaugas:

  • Konsultacijos dėl leidimo dirbti išdavimo tvarkos procedūros;
  • Visų reikalingų dokumentų atitinkamoms institucijoms rengimas;
  • Darbdavio ir darbuotojo atstovavimas kompetentingose institucijose (Lietuvos darbo biržoje, Migracijos departamente, ambasadose ir kt.);
  • Darbo sutartčių su užsienio šalių piliečiais pagal visus reikalavimus ir numatytus standartus rengimas (konfidencialumo sutarčių, specialiųjų sąlygų rengimas);
  • Konsultacijos darbo sutarčių nutraukimo, pakeitimo, darbo ginčų sprendimo klausimais.

 

Užsieniečio įdarbinimo procedūrą

Preliminariai kad pradėti užsieniečio įdarbinimo procedūrą mums bus reikalingi žemiau išvardinti dokumentai, pagal kiekvieną konkrečią situaciją dokumentų sąrašas gali nežymiai keistis.

  • Lietuvos darbdavio įmonės registracijos dokumentai;
  • Būsimo darbuotojo paso kopija;
  • Būsimo darbuotojo dokumentas apie turimą išsilavinimą;
  • Pažyma apie būsimo darbuotojo turimą patirtį;
  • Darbuotojo pasirašytas aktas, kuriame nurodyti darbo reikalavimai.

Leidimo dirbti Lietuvoje gavimo procedūra:

  1. Kai darbdavys gauna patvirtinimą iš Lietuvos darbo biržos, jis siunčia šiuos dokmentus užsienio darbuotojui. Šių dokumentų parengimo terminas – iki 2 mėnesių;
  2. Užsienio darbuotojas, gavęs dokumentus, kreipiasi į artimiausią Lietuvos ambasadą, kad gautų D-tipo vizą, kuri išduodama per 7 dienas;
  3. Kai užsienietis gauna Lietuvos vizą, jis atvyksta į Lietuvą ir turi atlikti kai kuriuos smulkius formalumus kad galėtų ne tik teisėtai dirbti bet ir teisėtai gyventi LR teritorijoje, o po to jau gali pradėti dirbti.

Leidimo dirbti Lietuvoje gavimo procedūra užima apie 2 mėnesius. Po to, darbdavys turi kas mėnesį mokėti už darbuotoją socialianio draudimo ir gyventoj pajamų mokesčius, nuo darbo užmokesčio numatyto darbo sutartyje.

Mėlynoji kortelė – galimybė įdarbinti aukštos kvalifikacijos darbuotoją iš užsienio

D-tipo vizos gavimas nėra vienintelis būdas įdarbinti užsienietį Lietuvoje. Darbdavys, ketinantis įdarbinti užsienietį, kuris atvyksta iš ne Europos Sąjungos valstybių narių, gali kreiptis dėl Europos Sąjungos Mėlynosios kortelės suteikimo.

Būtent ES Mėlynoji kortelė suteikia teisę ir dirbti, ir apsigyventi bet kurioje ES valstybėje narėje (išskyrus Jungtinę Karalystę, Airiją ir Daniją). Melynoji kortelė vertintina kaip viena patogiausių priemonių: ji gaunama mažiausiai 3 metų terminui. Vis dėlto, Lietuvoje ja darbdaviai naudojasi vis dar vangiai.

Taigi, asmuo, pretenduojantis į ES Mėlynosios kortelės gavimą, turi būti ne ES pilietis, aukštos kvalifikacijos specialistas (turėti aukštąjį, universitetinį išsilavinimą pagrindžiantį dokumentą),bei darbo sutartį arba galiojantį darbo pasiūlymą ES valstybėje. Taigi, darbdaviams, siekiantiems įsivežti nekvalifikuotą pigią darbo jėgą, ES Mėlynoji kortelė nėra tinkamiausias sprendimas.

Ši alternatyva tinka aukštos kvalifikacijos užsieniečiams, kurie gali pradėti dirbti Lietuvoje iš karto po to, kai pateikia paraišką dėl ES Mėlynosios kortelės išdavimo. ES Mėlynosios kortelės privilegija gali pasinaudoti ir aukštos kvalifikacijos specialistų šeimos nariai. Tai sutuoktinis, partneris, su kuriuo oficialiai yra įregistruota partnerystė, nepilnamečiai vaikai, taip pat seneliai, tėvai, vaikai, vaikaičiai, kuriems ne trumpiau nei metus buvo teikiamas išlaikymas ir kurie negalėjo gauti išlaikymo gyvendami savoje šalyje. Kortelės turėtojams garantuojamos vienodos kaip ir ES piliečiams teisės į darbo sąlygas, taip pat suteikiama galimybė judėti Šengeno erdvėje, suteikiamos socialinės apsaugos ir ekonominės teisės ir svarbiausia – nuolatinio leidimo gyventi ES perspektyva.

Leidimas užsieniečiui gyventi Lietuvoje

Pagrindinis imigracijos teisės aktas, reglamentuojantis užsieniečiams leidimus gyventi, jų rūšis ir išdavimo tvarką yra Lietuvos Respublikos įstatymas „Dėl užsieniečių teisinės padėties”. Leidimas gyventi Lietuvos Respublikoje suteikia teisę užsieniečiui gyventi Lietuvoje, pasirinkti gyvenamąją vietą, ją keisti, išvykti iš Lietuvos ir grįžti į ją leidimo gyventi galiojimo laikotarpiu. Užsieniečiams išduodami tokie leidimai gyventi:

  • leidimas laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje;
  • leidimas nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje.

Leidimas laikinai gyventi Lietuvoje

Tai dokumentas, suteikiantis užsieniečiui teisę laikinai gyventi Lietuvoje jame nurodytą laiką. Papratai pažymėjimas išduodamas 2 metams. Užsienietis, kuris pirmą kartą kreipiasi dėl leidimo gyventi išdavimo, turi pateikti prašymą Lietuvos ambasadoje arba, jei jis randasi Lietuvoje, – Migracijos Departamentiu / Valdybai. Apie savo gyvenamosios vietos arba darbovietės pasikeitimą užsienietis privalo pranešti teritorinės policijos įstaigos migracijos padaliniui. Taip pat svarbu paminėti, kad išvykdamas iš Lietuvos ilgesniam negu 6 mėn. laikotarpiui, privalo deklaruoti išvykimą.

Leidimas laikinai gyventi išduodamas užsieniečiui, kuris nėra Europos Sąjungos valstybės narės pilietis. Yprastai išduodamas 2 metams, tačiau gali būti išduotas ir trumpesniam laikui. Lietuvių kilmės asmenims ir užsieniečiams, išsaugojusiems teisę į Lietuvos Respublikos pilietybę, leidimas laikinai gyventi išduodamas penkeriems metams.

ES valstybės narės piliečiams ir jų šeimos nariams, atvykusiems gyventi į Lietuvos Respubliką ilgiau negu 3 mėnesius per pusę metų ir atitinkantiems bent vieną iš įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ 101 straipsnio 1 dalyje numatytų pagrindų, jų teisei gyventi Lietuvos Respublikoje patvirtinti išduodama vidaus reikalų ministro nustatytos formos pažyma. Pažyma galioja 5 metus nuo sprendimo išduoti pažymą priėmimo arba numatomą ES piliečio gyvenimo Lietuvos Respublikoje laikotarpį, jei šis laikotarpis yra trumpesnis negu 5 metai.
Leidimai laikinai gyventi Airijoje, Bulgarijoje, Jungtinėje Karalystėje, Kipre ir Rumunijoje, išduoti šių valstybių atitinkamų institucijų, nesuteikia teisės be vizos atvykti į Lietuvą, nes minėtos šalys netaiko Šengeno teisyno nuostatų. Bet šių šalių piliečiams  yra supaprastinti reikalavimai vizai gauti.

Leidimas nuolat gyventi Lietuvoje

Leidimas nuolat gyventi išduodamas 5 metams, o praėjus šiam terminui – keičiamas. Pagal įstatymo ,,Dėl užsieniečių teisinės padėties“ 53 straipsnio 2 dalį, leidimas nuolat gyventi užsieniečio nustatytos formos prašymu gali būti pakeistas, jeigu:

1) užsienietis pakeičia asmens duomenis;
2) leidimas nuolat gyventi tapo netinkamas naudoti;
3) pasibaigia leidimo nuolat gyventi galiojimas;
4) leidime nuolat gyventi yra netikslių įrašų;
5) leidimas nuolat gyventi yra prarastas.

Asmuo, turintis leidimą gyventi Lietuvoje, turi teisę laisvai, be vizų, keliauti po visą Šengeno erdvę, kuriai priklauso 25 valstybės: Austrija, Belgija, Čekija, Danija, Estija, Graikija, Islandija, Ispanija, Italija, Latvija, Lenkija, Lietuva, Liuksemburgas, Malta, Nyderlandai, Norvegija, Portugalija, Prancūzija, Slovakija,  Slovėnija, Suomija, Švedija, Šveicarija, Vengrija ir Vokietija.

Mūsų profesionalų komanda padės jums parengti reikiamus dokumentus, išversti juos į lietuvių kalbą, atstovaus valstybinėse institucijose, suteiks teisinę pagalbą gaunant leidimą gyventi Lietuvoje.

Opening a Bank Account in Spain                  Business requirements in Spain                   Cost of starting Business in Spain                   Setting Up a Bar in Spain 
Accounting Services in Spain                         Spain Market Research                                Employ Foreigner in Spain                               Opening a restaurant in Spain
EU Blue Card for Spain                                  Spanish Business Visa Assistance               Business for Sale in Spain                               Company registration in Alicante